top of page

Interview met Olympisch kampioen Maarten van der Weijden


Maarten van der Weijden is de enige Olympisch kampioen die, voordat hij kampioen werd, kanker heeft gehad. In 2001 kreeg Maarten de diagnose van acute lymfatische leukemie. Het is toevallig dat Maarten dezelfde als ik had gekregen ongeveer op hetzelfde moment.

Sindsdien heeft Maarten ongelooflijk veel bereikt. In 2008 behaalde hij goud op de Olympische Spelen in Beijing met 10 km open water zwemmen. Hij zet zich daarnaast ook keihard in om mensen te helpen met kanker met zijn foundation “Maarten van der Weijden Foundation”. In zijn boek “Beter” beschrijft Maarten een heel nuchtere visie op het leven. Ik ben dan ook heel benieuwd om hierover meer te horen.

Ik ben Maarten heel dankbaar dat ik hem een paar vragen mocht stellen. Ik heb ons gesprek opgedeeld in drie thema’s waar ik telkens wat context heb bij gegeven.

Wie ben je na kanker?

In ons leven maken we allemaal een verhaal over wat met ons gebeurd, zo proberen we de dingen ook beter te snappen. In de filosofie heet dit verhaal een wereldbeeld. In mijn onderzoek vond ik dat onze identiteit een groot deel uitmaakt van dit wereldbeeld. Dit is een dynamisch proces dat continu in verandering is.

Maarten beschrijft zichzelf als ex-kankerpatient op de website en niet als “survivor”. Ik vraag me daarom af hoe hij op dit moment naar zichzelf kijkt.

Maarten, hoe kijk je naar jezelf? Als olympisch kampioen, (ex)kanker patiënt of missschien een combinatie?

Ik voel me beiden, en vooral als vader.

Alles geven om mensen te helpen met kanker

Grote uitdagingen die ik voelde tijdens en na mijn ziekte zijn vermoeidheid, zelfbeeld, seksualiteit, zorgen over herval en werk of studies. Mijn ervaring met mijn ziekte heeft me dan ook gedreven om mensen hiermee te helpen in mijn workshops. Ik vraag me af waar Maarten de focus op legt.

Maarten, wat waren de top uitdagingen die je aanvoelde toen je kanker had?

Dat ik moest accepteren dat het even niet ging hoe ik het wilde.

Wat zijn de top uitdagingen die de Maarten van der Weijden Foundation aangaat?

Ik ben zelf maar 1 patiënt, in mijn stichting zijn er meer patiënten, maar de onderzoeken die ondersteunen worden geselecteerd door kankerpatiëntverenigingen. Elf onderzoeken zijn geselecteerd om te steunen. Deze onderzoeken gaan zowel over het vergroten van overlevingskans als het verbeteren van kwaliteit van leven. Er zit hier ook een onderzoek bij over vermoeidheidsproblemen bij ex-kankerpatiënten.

Je keuzes bepalen alles

Iedereen gaat anders om met de ervaring van kanker. Sommigen worden heel dankbaar voor hun leven omdat ze beseffen hoe waardevol het leven is. Het belang van een dankbare houding vind je reeds terug in de praktische filosofie van Epicurus, de antieke Griekse filosoof. Tegelijkertijd is die dankbaarheid niet makkelijk wanneer alles heel onzeker is en je helemaal niets aan je situatie kan veranderen. De Griekse stoïcijnse filosofen vonden ook dat je niets kon veranderen aan je leven behalve je eigen gedachten. Ik gebruik daarom ook oefeningen die mensen helpen om deze houding aan te nemen en vanuit deze houding ook keuzes te maken in hun leven. Ik ben heel nieuwsgierig om te horen hoe Maarten hierover denkt.

Maarten, in je boek “Beter” en in interviews zeg je dat je het erg vindt dat mensen doen alsof je kanker kunt bestrijden, wanneer het eigenlijk pech is. Je levensvisie veranderde van maakbaarheid van het leven naar een attitude van “berusting” en dankbaarheid. Toch geloof je wel in een zekere invloed die we hebben op de situatie. Hoe heeft die nieuwe levensvisie je leven bepaald?

Het gaat om je stinkende best doen op zaken waar je invloed op hebt en accepteren waar je geen invloed op hebt. Het laatste maakt het leven een stuk minder frustrerend.

Je vertelde in een interview dat je je bezinde in het ziekenhuis en een manier zocht om te genieten van het leven. Dit lijkt het begin te zijn van een nieuwe periode waar je keuzes maakt intrinsiek vanuit jezelf voor je leven. Je koos bijvoorbeeld om terug te gaan zwemmen na je ziekte, waarbij het winnen niet centraal staat. Hoe voelde het aan om een keuze intrinsiek te maken vanuit jezelf tegenover een keuze die je daarvoor maakte?

Een intrinsieke keuze is natuurlijk veel sterker dan dat je een keuze maakt omdat andere mensen dit van je verwachten. Uiteindelijk was dit de basis van het zwemsucces.

 

Wil je meer weten over hoe Maarten alles geeft op de 11 steden zwemtocht, kijk dan hier:

 

Als je dit artikel leuk vond dan zal je waarschijnlijk ook mijn eBook willen lezen:


Pieter Vandekerckhove

Ik ben PhD student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is mijn missie om mensen met kanker te helpen om meer voldoening uit het leven te halen. Mijn werk heb ik gepresenteerd in 2017 op het AYA Global Cancer Congress in Atlanta (USA). Ik heb mensen geholpen met kanker uit Nederland, België en London (UK). Dit doe ik met een passie om mensen te helpen vanuit mijn eigen ervaring met leukemie toen ik 14 was.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
bottom of page